Canine Education bestaat uit een team van 4 leden, waaronder 3 K-9 partners oftewel mijn honden.

Ik ben Racella Hazelaar geboren op 14-01-1989 en van jongs af aan al druk in de weer met honden. Vroeger als kind was ik gefascineerd door hun intelligentie en gedrag maar vooral vanwege hun onvoorwaardelijke liefde die ik van hun kreeg. Ik ben opgegroeid met een dwergpoedeltje genaamd Misja en later toen ik 10 jaar oud werd kreeg ik Bo en Milo 2 Lhasa Apso kruisingen, met hun heb ik bijzondere jaren meegemaakt en zij zullen ook altijd in gedachte blijven wanneer ik met honden werk. Op mijn 18e kreeg ik mijn eerste ‘eigen’ hond, een Zwitserse witte herder meisje genaamd Jikke.

Jikke is een Zwitserse witte herder teef geboren op 23-01-2007.
Ze is een rustige stabiele hond wanneer ze de juiste begeleiding krijgt, Jikke wordt dan ook geregeld ingezet als trainingshond voor honden in training met name pups en reactieve honden. Door haar rustige karakter heeft ze een positieve invloed op diverse honden. Tevens is Jikke gecertificeerd hulphond opgeleid via het teamcoach traject van BultersMekke Assistancedogs. Jikke kent veel oefeningen en trucjes, ze is onder meer als eerste in Nederland geslaagd voor het dierenartstraining traject van Tinley. Verder is Jikke zéér aan mij gehecht en ziet daarom verder niemand anders staan, aandacht van vreemde kan ze niet waarderen. Haar hobby’s zijn zwemmen, met een balletje spelen of door de modder rollen.

Otje is een Mechelse herder teef geboren op 23-07-2015.
Ze is een pittige dame die licht ontvlambaar kan zijn, maar aan de andere kant is ze erg gevoelig en moet vaak tegen zichzelf en andere beschermd worden. Ze is enorm lief en gedreven in alles wat ze doet en gaat voor mij door het vuur. Met Otje werk ik vooral aan het functioneren in prikkelrijke / stressvolle situaties en op rust. Daarnaast trainen we FCI Obedience en detectiewerk. Otje is ook gecertificeerd hulphond opgeleid via het teamcoach traject van BultersMekke Assistancedogs. Tevens is ze demo hond voor dierenartstraining en doet ze graag mee aan diverse activiteiten op het gebied van hondensport / training.

Jonne is een Havanezer teef geboren op 05-03-2017.
Zij is de jongste van het stel en volop in de leer, ze leert snel maar heeft ruim 6 maanden niet kunnen leren omdat de wereld om haar heen te overweldigend was. Dankzij haar ben ik weer met andere ogen naar honden gaan kijken. We hebben de training gelaten voor wat het was en alleen het belangrijkste op die leeftijd geoefend, namelijk los kunnen lopen en komen wanneer je geroepen word. Inmiddels staat ze open om te kunnen leren en geniet ze met volle teugen van elke trainingssessie. We houden het simpel want haast komt niet in ons woordenboek voor. Jonne houdt van modder, rennen door hoog gras en lekker knuffelen.

Nu je wat meer weet over ons team,  vertellen we je graag wat meer over onze visie.

Honden trainen doe je op basis van gedegen kennis en de huidige wetenschap, wanneer de wetenschap verandert verander je mee, zo blijf je up-to-date en word voorkomen dat we blijven steken in achterhaalde theorieën en methodes die in veel gevallen het welzijn van de hond aan kunnen tasten.

Er is altijd wel een oplossing om je training succesvol te maken. Dat je al 20 jaar op een bepaalde manier werkt wil niet zeggen dat het ook goed is wat je doet.

Het is makkelijk om te onderzoeken waar een hond bang voor is of wat haar pijn doet dan te onderzoeken wat haar juist motiveert om iets wél te doen.

Een belangrijk verschil in hondentraining is de andere kijk op hoe we vroeger dachten dat honden in elkaar staken en hoe het nu werkelijk zit. Vroeger gingen we er nog vanuit dat honden wolven zijn die continue bezig zijn met de leiding over te nemen over ons en ons (honden) gezin. Elk teken van ‘zwakte’ zou de hond aangrijpen om hoger op hiërarchische ladder te komen.

Gelukkig zijn deze theorieën over hoe wolven én honden leven allang ontkracht en is er een duidelijk onderscheid in wat een wolf is en wat een hond is. De hond is namelijk miljoenen jaren geldeden gedomesticeerd oftewel tam gemaakt en zo ontwikkeld dat het met ons kan samenleven en werken. Hond – mens relaties zijn niet op macht of dominantie gebaseerd zoals we vroeger dachten. Honden zijn honden, met ieders hun eigen unieke (rastypische)eigenschappen en karakter.

Canine Education maakt doelgericht én ethisch de keuze om honden op een verantwoorde, respectvolle én pijnloze manier te begeleiden.

Want wat is er nou leuker om op basis van vriendschap en wederzijds vertrouwen met elkaar door het leven te gaan. Beloningsgericht trainen heeft zijn effectiviteit ruim bewezen. U wilt ook beloont worden wanneer u werkt voor een werkgever. Voor een hond is dit niet anders, we ‘betalen’ de hond niet uit per maand maar per opdracht. Honden die via positieve bekrachtiging worden getraind hebben veel meer plezier, zijn doorgaans stabieler en hebben een hechte band met hun begeleiders. Uiteraard betekend dit niet dat er geen grenzen gesteld mogen worden, honden hebben juist behoefte aan duidelijke regels en voorspelbaarheid.

Om mens en hond zo goed mogelijk te kunnen blijven begeleiden volgen we jaarlijks diverse lezingen, workshops en waar mogelijk een opleidingsmodule, ook nieuwe interessante literatuur op het gebied van hondengedrag en training word op de voet gevolgd.

Op naar een toekomst waarin positieve samenwerking tussen mens en hond voorop staan.