In ons land leven heel veel honden; veel van hen leven gelukkig en probleemloos met ons samen en hebben zich aangepast aan de levensstijl van hun mensenfamilie en onze drukke maatschappij.
Maar het gaat ook wel eens mis en dan ontwikkelen honden gedrag waar u als eigenaar en in bepaalde gevallen ook uw omgeving een probleem mee heeft.

Het kan om normaal hondengedrag gaan, maar vaak zijn er andere oorzaken zoals lichamelijke oorzaken, onvoldoende socialisatie en/of opvoeding, traumatische ervaringen en rasgebonden aanleg zijn enkele voorbeelden. De oorzaken zijn vaak divers en voor iedere hond anders.

Het mag duidelijk zijn dat deze honden hier zelf ook onder te lijden hebben.
Angst, agressie en stress zijn vaak het gevolg. Het is voor u als eigenaar soms lastig om het gedrag van uw hond te begrijpen en dat is niet zo verwonderlijk; honden en mensen spreken immers een andere taal. Honden gebruiken vooral lichaamstaal, die heel subtiel kan zijn. Mensen gebruiken voornamelijk gesproken woorden om te communiceren.
Dat verschil in communicatie leidt vaak tot onbegrip tussen mens en hond.

Wanneer u problemen ervaart met het gedrag van uw hond kunt u een mail sturen met een duidelijke omschrijving van de hulpvraag en waar u graag aan wilt werken of meer informatie over wilt hebben. Na het beoordelen van uw hulpvraag krijgt u per mail reactie met eventueel aanvullende vragen om vervolgens een afspraak te plannen. Soms kan het nodig zijn dat u vooraf het gedrag filmt en toestuurt om het gedrag zo goed mogelijk te beoordelen.

Gedragsbegeleiding start altijd eerst met een gedragsconsult. Dit bestaat uit een intakegesprek en een observatiesessie bij u thuis en indien mogelijk direct een korte training. Naar behoefte kunnen er daarna losse trainingssessies gepland worden. Deze duren gemiddeld 60 minuten. Voor veel honden en hun begeleiders is het erg vermoeiend om lang achter elkaar te moeten trainen en alle informatie te verwerken. Na voldoende rust is het de bedoeling dat u met de nieuw geleerde vaardigheden gaat oefenen samen met uw hond.

Het is altijd mogelijk om tussen de trainingen mailcontact te hebben mochten er tussentijds vragen zijn.

Tot slot: iedereen is welkom. Er is maar één voorwaarde die aan u als eigenaar wordt gesteld en dat is dat u zich voor de volle 100% inzet! Gedragsbegeleiding heeft alleen een kans van slagen als u zich realiseert dat het vaak veel tijd, energie en geduld kost om het probleem goed te behandelen. Vaak sluipen ongewenste gedragingen er langzaam in en kunnen zich diep wortelen in het gedragspatroon van uw hond. Het kost nu eenmaal veel tijd en geduld om dit om te buigen naar gewenst gedrag. Snelle oplossingen (quick fix methodes) en gouden tips die ook nog eens op de langere termijn werken én het welzijn van de hond niet schaden bestaan naar mijn mening niet. Het toedienen van pijn, angst en intimidatie in trainingen en dagelijks omgang is niet nodig en zeer zeker sterk af te raden om diverse ethische redenen.